Okul öncesi  rehberlik servisinin misyonu; öğrencilerimizi fiziksel, sosyal, psikolojik ve bilişsel açıdan en iyi  şekilde ilköğretime ve hayata hazırlanmalarında gerekli psikolojik  desteği sağlamaktır. Bölümümüzde psikolojik ve rehberlik danışmanlık hizmetleri, öğrenci ve ailelerine yönelik çok yönlü çalışmalar olarak planlanır.

 

Yaptığımız Çalışmalar

  • Oryantasyon Çalışmaları: Okul öncesi dönem okula uyum sürecinin yaşandığı ilk dönemdir. Özellikle ilk kez okula başlayan çocuklar süreci kaygılı ve zor geçirebilmektedir. Benzer kaygı ebeveynlerde de yaşanabilmektedir. Öğrencilerin okula uyum sürecini sağlıklı biçimde gerçekleştiren program her öğrenciye özel olarak uygulanıp takip edilmektedir. Veliler ile yapılan bireysel görüşmelerde bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti de yapılmaktadır.
  • Öğrenci Tanıma Envanteri: Öğrenciyi tanıma, güçlü ve geliştirilmesi gereken alanların keşfedilmesini sağlar. Öğrencilerin gelişimi birebir takip edilir.
  • Sınıf Rehberlik Çalışmaları: Öğrencilerin eğitsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini destekleyici sınıf rehberliği çalışmaları, K-12 bütünlüğü içinde birbirini tamamlayıcı yıllık rehberlik programı dâhilinde düzenlenir. Bu kapsamda duygular, hedef belirleme, motivasyon, kendini tanıma, öfke kontrolü, yaş dönemi özellikleri, iletişim becerileri, karar verebilme becerileri vb. konularda sınıf çalışmaları yürütülür.
  • Öğrenci Gözlem Formu: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır. Formlar belli zaman aralıklarında uygulanır. Sık gözlemlenen özellik ve davranışlar tespit edilerek rehberlik çalışmalarının planlanmasında kullanılır. 
  • Okul Olgunluğu Çalışması: Okul öncesi öğrencilerinin ilköğretim birinci sınıfa geçerken gelişimsel ve akademik olarak hazır bulunuşluk durumu desteklemek amacıyla görsel algı ve okul olgunluğu çalışmaları yapılır. Gözlem ve çalışmalar doğrultusunda veliler ile bilgi paylaşımı yapılır.
  • Veli Görüşmelerinin Yapılması: Her ay bir kere telefon ile görüşme ya da yüz yüze görüşme sağlanmaktadır. İhtiyaç ve talep durumunda veli görüşme sıklığı değişkenlik göstermektedir. 
  • Bültenler: Her ay düzenli olarak çeşitli temalarla ilgili kapsamlı bir bülten velilerimize e-postalar aracılığı ile gönderilir.